Rakennusprojektin sujuvuus on monen tekijän summa. Tarvitaan oikeat materiaalit, riittävästi rahaa ja ennen kaikkea luotettavat henkilöt, jotka työskentelevät saman tavoitteen eteen. Ensi kertaa rakentavalla ei todennäköisesti ole ennestään kontakteja alalta eikä ehkä edes käsitystä siitä, ketä kaikkia projektissa tarvitaan. Esimerkiksi Arkkitehtitoimistojen Liiton sivuilta löytyy kattavasti tietoa rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa mukana olevista henkilöistä.

Homma alkaa arkkitehdista

Kun lähdetään rakentamaan yksilöllistä pientaloa, tarvitaan ensimmäiseksi arkkitehti. Nykypäivänä on helppo kahlata läpi arkkitehtitoimistojen www-sivuja, katsella talojen kuvia Instagramista sekä Pinterestistä ja tietysti kysellä tutuilta mahdollisia suosituksia arkkitehdiksi. Näillä keinoilla löytyy varmasti muutama varteenotettava vaihtoehto, kenelle laittaa tarjouspyyntö. Arkkitehtia ei kannata valita pelkästään tuijottamalla hintalappua – halvin vaihtoehto ei yleensä ole paras. Koska arkkitehti suunnittelee talon juuri sinulle, on tärkeää, että henkilökemiatkin kohtaavat.

Hyvin usein arkkitehti toimii projektissa myös pääsuunnittelijana, jonka tehtävänä on muun muassa vastata erikoisalojen suunnitelmien yhteensopivuudesta. Laissa on määritelty, että jokaisessa rakennusluvan vaativassa rakennushankkeessa on oltava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan tehtävälista voi olla hyvinkin laaja ja siitä voi lukea lisää maankäyttö- ja rakennusasetuksesta.

Erikoisalojen suunnittelijat vastaavat rakennettavan kohteen LVIS-järjestelmien (lämmitys, vesi, ilmanvaihto ja sähkö) suunnittelusta. LVI-suunnittelija on tärkeä ottaa mukaan projektiin ajoissa, koska lämmitys- sekä ilmastointilaitteet vaativat yllättävän paljon tilaa ja esimerkiksi lämmitysmuoto on hyvä päättää jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa. Asemapiirros, johon on merkattu talon ulkopuoliset putket, kaivot ja liitännät, on maaurakoitsijalle tärkeä dokumentti.

Sähkösuunnittelija vastaa talon sähköistyksen sekä mahdollisen taloautomaation suunnittelusta. Sähkösuunnittelijan tehtäviin liittyy läheisesti myös talon valaistus. Nykypäivänä moni rakennuttaja haluaa panostaa valaistukseen aikaisempaa enemmän ja palkkaa siksi erillisen valaistussuunnittelijan.

Rakennesuunnittelija on henkilö, joka viime kädessä ratkaisee, miten talo rakennetaan. Hänen vastuullaan on rakennuksen lujuuslaskelmien tekeminen sekä lämpö- ja kosteusteknisen toimivuuden varmistaminen. Suunnittelussa huomioidaan erilaisia sisäisiä ja ulkoisia kuormia, joista esimerkkinä mainittakoon tuuli. Taitava arkkitehti ottaa rakenteet huomioon jo suunnittelupöydällä, jotta rakennesuunnittelijan tehtävästä ei tulisi mahdoton. Rakenteelliset ratkaisut vaikuttavat selvästi myös talon rakentamiskustannuksiin.

Ulkoapäin hyvin suunniteltu talo ei toki vielä ole valmis. Sisustussuunnittelijan palvelut ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto, jos kokee, ettei itsellä ole osaamista, aikaa tai kiinnostusta miettiä tulevan kodin materiaaleja. Sisustussuunnittelijan ammattitaitoon kuuluu se, että hän osaa luoda talon sisätiloihin juuri oikeanlaisen tunnelman tulevalle asukkaalle.

Plusarkkitehdit ja Plusliving tarjoavat yhdessä kokonaispalvelua, johon kuuluu moni näistä edellä mainituista suunnittelijoista. Lisäksi meillä on laaja kontaktiverkosto, josta löytyy luotettavia ammattilaisia mm. sähkö- ja LVI-suunnittelun puolelta. Ja kuten sanonta kuuluu, hyvin suunniteltu on tekemistä vaille valmis.