Elinkaarella tarkoitetaan jaksoa maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta ja raaka-aineiden hankinnasta rakentamiseen ja aina rakennuksen purkuun ja purkutuotteiden lajitteluun saakka. (Lähde: Rakennusteollisuus RT ry) Suuri osa rakennuksen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista määrittyy jo suunnitteluvaiheessa, joten siihen kannattaa käyttää reilusti aikaa. Tehdyt valinnat voivat olla kalliita tai jopa mahdottomia muuttaa jälkikäteen.

Talo muuntuu asukkaan tarpeisiin

Tällä kertaa mietimme rakennuksen elinkaarta ja suunnitteluvaihetta kuitenkin hieman lyhyemmällä aikajänteellä rakennuttajan näkökulmasta. Otetaan esimerkiksi lapsiperhe, joka lähtee suunnittelemaan omakotitaloa itselleen. Lapsien lukumäärä saattaa vielä tulevaisuudessa kasvaa, joten tämä kannattaa huomioida makuuhuoneiden lukumäärässä. Jos jälkikasvu on jo teini-iässä, on hyvä miettiä, miten heidän itsenäistymistään voidaan tukea tässä vaiheessa: tarve omaan rauhaan kasvaa vähintään yhtä paljon kuin kylpyhuoneessa kulutettu aika – pesutilojen järkevä sijoittelu on erityisen tärkeää.

Entä mitä sitten, kun lapset lentävät pois pesästä? Enää ei tarvita niin montaa makuuhuonetta kuin ennen. Tässä vaiheessa tiloja pitää voida muuntaa työhuoneeksi, vierashuoneeksi tai jossain vaiheessa voi tulla eteen tilanne, jolloin isovanhemmat tulevat asumaan saman katon alle heidän ikääntyessään. Talon tilojen muunneltavuus onkin yksi tärkeimmistä asioista elinkaariajattelussa – miten tilat palvelevat asukkaita heidän tarpeiden muuttuessaan?

Talon suunnittelun käynnistyessä kannattaa visioida muutamia erilaisia skenaarioita siitä, miten omat asumistarpeet voisivat muuttua lähitulevaisuudessa. Tämän lisäksi on taloudellisesti fiksua pitää mielessä myös talon jälleenmyyntiarvo. Mahdollisessa myyntitilanteessa helposti muunneltavissa oleva talo herättää varmasti suuremman ostajajoukon kiinnostuksen. Vaikka itse ei kokisikaan tarvitsevansa omakotitaloonsa saunaa, se kannattaa sinne kuitenkin tehdä: oma sauna on niin monelle suomalaiselle asia, jota ilman ei voida elää.